Flunssa ja CPAP-hoito

Flunssakauden kynnyksellä on hyvä miettiä, mitä vaikutuksia hengitysteiden kunnolla sekä terveydentilalla yleisesti on CPAP-hoitoon. Kysyimme asiaa korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäriltä, dosentti Henri Tuomilehdolta.

Flunssa voi merkitä hoitotaukoa

Flunssa eli nuhakuume aiheuttaa tunnetusti yskää ja turvotusta ylähengitysteissä. Oireet hankaloittavat CPAP-hoitoa, varsinkin jos liman muodostus on voimakasta.

– CPAP-potilaan kannalta flunssan ennaltaehkäisy on kaiken a ja o, muistuttaakin dosentti Tuomilehto. Tartuntaa voi torjua hyvällä käsihygienialla ja välttelemällä flunssaepidemioiden aikana suuria väkijoukkoja. Terveiden elämäntapojen ja riittävän vitamiinien saannin merkitystä ei myöskään pidä unohtaa.

Jos flunssa kaikesta huolimatta iskee ja estää CPAP-maskin käytön, ei tilanteesta kannata huolestua:
– Kokonaisuuden kannalta 2–3 päivän hoitotauolla ei ole suurempaa merkitystä.

Lääkehoito oireen mukaan

Flunssan aiheuttamaan tukkoisuuteen on tarjolla myös täsmälääkkeitä:
– Apteekista saatavia sympatomimeetteja eli limakalvojen turvotusta vähentäviä lääkkeitä voi käyttää tilapäisesti, mutta oireiden jatkuessa tulee kääntyä lääkärin puoleen, dosentti Tuomilehto painottaa.

Nuhakuume ei ole ainoa vaiva, jonka lääkehoidolla on vaikutusta hengitysteiden toimintaan:
– Oma lukunsa ovat allergioiden ja tulehdusten hoitoon määrätyt kortisonisumutteet ja infektiolääkkeet, joita luonnollisesti käytetään reseptin mukaan. Vaivasta riippumatta CPAP-hoidosta kannattaa aina mainita hoitavalle lääkärille.

Kosteus kunniaan

Ilmankosteudella on suuri vaikutus limakalvojen kuntoon:
– Varsinkin Suomen kuivassa talvi-ilmastossa kostuttimen käyttö CPAP-laitteen kanssa on erittäin suositeltavaa, dosentti Tuomilehto toteaa.

Yhdessä lämmitettävän ilmaletkun kanssa kostutin tekee hoidosta kuivinakin aikoina miellyttävää. Potilaan kannattaa silti huolehtia myös huoneilman riittävästä kosteustasosta tavallisella ilmankosteuttajalla.

Nenän suoraan kosteutukseen on lisäksi apteekista saatavana lempeitä, ei-lääkinnällisiä sumutteita, joiden sisältämä öljy tai steriili puskuroitu suolaliuos kosteuttaa kuivaa tai tukkoista nenää ja puhdistaa siitä eritettä ja kuivunutta karstaa.

Rakenteelliset ongelmat

CPAP-hoitoa voivat vaikeuttaa lisäksi erilaiset rakenteelliset vaivat.
– Nenän väliseinä voi olla vino, jolloin toinen nenäontelo rasittuu CPAP-laitehoidossa toista enemmän. Myös limakalvopullistumat eli polyypit voivat aiheuttaa nenän tukkoisuutta.

Kumpikin ongelma vaatii usein leikkaushoitoa, mutta se kannattaa:
– Nenän väliseinän oikomisesta on selvää etua CPAP-hoidolle. Samoin polyypit kannattaa poistaa, jos lääkehoito ei tunnu tehoavan.

Polyypeista on myös välillistä haittaa, sillä polyyppipotilaan flunssa kestää tavallista pitempään ja siihen liittyy usein poskiontelotulehdus.

Painonpudotus tärkeää!

Uusimmat suomalais- ja ruotsalaistutkimukset ovat vahvistaneet, että ylipainolla ja uniapneaoireiden voimakkuudella on selvä yhteys uniapnean vaikeusasteesta riippumatta.

– Laihdutus vähentää uniapneaan liittyviä hengityskatkoja, mutta myös parantaa ylipainoisen uniapneapotilaan elämänlaatua monella muullakin tapaa, dosentti Tuomilehto alleviivaa.

– CPAP-hoitopainetta voidaan tavallisesti laskea ja kaupan päälle tulee koko joukko muita positiivisia terveysvaikutuksia, kuten mm. sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan korjaantuminen.

Paras tulos saavutetaan pysyvällä elämäntapojen muutoksella, mikä optimaalisessa tilanteessa voi johtaa jopa hoitotarpeen katoamiseen.

– Vähintäänkin kohentunut terveys pitää flunssat ja muut CPAP-hoitoa vaikeuttavat vaivat entistä loitommalla, Henri Tuomilehto summaa.

 

flunssa-ukko

Näin minimoit flunssatartuntariskin!

1. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.
2. Niistä kertakäyttönenäliinaan.
3. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin, älä taskuusi.
4. Pese kätesi toistuvasti päivän aikana ja etenkin aina yskimisen tai aivastamisen jälkeen.
5. Kuivaa kädet hyvin kertakäyttöisellä käsipyyhkeellä.
6. Sulje hana puhtaita käsiä suojaten.
7. Älä koskettele suutasi, nenääsi tai silmiäsi pesemättömillä käsillä!
8. Vältä kättelyä.

Facebooktwittergoogle_plusmail

Sandman – 03.11.2014