Mitä uniapnea on?

mita_uniapnea_onUniapnea on sairaus, jossa esiintyy unen aikana hengityskatkoksia ja kuorsausta. Hengityskatkokset johtuvat unenaikaisesta nielun alueen veltostumisesta. Tämä aiheuttaa ylähengitysteiden osittaisen tai täydellisen ahtautumisen, jolloin ilmavirran kulku estyy. Lyhyiden hengityskatkosten esiintyminen unen aikana on normaalia. Hengityskatkosten ajallinen kesto ja lukumäärä unen aikana ratkaisevat, onko kyseessä sairaus. Uniapnea alettiin määritellä sairaudeksi 1980-luvun puolivälin jälkeen. Uniapnea voidaan jakaa kahteen alatyyppiin: obstruktiiviseen uniapneaan ja sentraaliseen uniapneaan. Obstruktiivisessa uniapneassa ylähengitystiet ahtautuvat nukkuessa, ja tästä aiheutuu hengityskatkoksia. Obstruktiivinen uniapnea on huomattavasti yleisempää, ja sitä esiintyy kaiken ikäisillä ihmisillä. Sentraalinen uniapnea on harvinainen sairaus, joka liittyy tavallisesti keskushermoston sairauksiin tai sydämen vajaatoimintaan. Sitä esiintyy lähinnä iäkkäillä ihmisillä.

Yleisyys

Uniapnea on kansantauti, jota arvioidaan sairastavan noin 150 000 suomalaista. Hoidossa olevia uniapneapotilaita on tällä hetkellä noin 15 000. Oletetaan, että uniapneaa sairastaa 30-60 vuotiaista miehistä noin 3-4 % , 40-65- vuotiaista miehistä jopa 8 %. Naisilla uniapnea on jonkin verran harvinaisempi, esiintyvyys on noin 2 %. Naisilla uniapnea yleistyy vaihdevuosien jälkeen.

Riskitekijät

Uniapnean tärkein riskitekijä on ylipaino, erityisesti keskivartalolihavuus. Tämä riskitekijän voit helposti arvioida mittaamalla vyötärönympäryksesi. Muita riskitekijöitä ovat kuorsaus ja ylähengitysteitä ahtauttavat rakenteelliset poikkeamat, kuten suuret nielurisat ja pieni leuka. Myös jatkuva nenän tukkoisuus altistaa unenaikaisille hengityskatkoksille. Kaikki keskushermostoa lamaavat aineet, kuten alkoholi ja lääkkeet, heikentävät unen laatua ja lisäävät kudosten veltostumista unen aikana. Tällöin ilmavirran kulku nielun alueella vaikenee ja heikkenee.

Oireet

Uniapnean oireet jaetaan kahteen ryhmään: unenaikaisiin ja valveaikaisiin. Unenaikaisia oireita ovat kuorsaus, hengityskatkokset, yöhikoilu, tihentynyt virtsaamistarve, närästys ja levoton yöuni. Valveaikaisia oireita ovat päiväväsymys, nukahtelutaipumus, aamupäänsärky, keskittymisvaikeudet, muistihäiriöt ja impotenssi. Oireet ja niiden voimakkuus vaihtelevat yksilöllisesti. Lisää tietoa Uniapnean oireet -sivulla.

Facebooktwittergoogle_plusmail