Uniapnean oireet

Päiväaikainen väsymys on tavallinen uniapnean oire. Jos riittävän pitkän ja hyvin nukutun yön jälkeen on toistuvasti väsynyt, on asiasta syytä keskustella lääkärin kanssa. Hän osaa arvioida, onko lähete unitutkimukseen tarpeellinen. Pakkonukahtelu yksitoikkoisissa tilanteissa kuten kokouksissa tai autoa ajaessa ovat selviä viitteitä unitutkimuksen tarpeellisuudesta.
uniapnean_oireetVoimakasta kuorsaamista ja korahduksia hengityskatkosten jälkeen esiintyy valtaosalla uniapneapotilaista. Tästä kärsivät potilaan lisäksi samassa huoneessa nukkujat. Yhden yön aikana uniapneapotilaalla saattaa olla satoja hengityskatkoksia. Yksi katkos kestää 10 – 60 sekuntia. Hengityskatkoksista seuraa elimistön hapenpuute. Aivojen ja sydämen hapensaanti häiriintyy, ja muun muassa sydäninfarktin, rytmihäiriöiden ja sydänperäisten rintakipujen riski lisääntyy. Aivojen hapenpuutteesta seuraa aivoverenkierron häiriöitä.

Hengityksen katkeillessa kuorsauksen ja korahtelun takia jopa satoja kertoja yössä unen rakenteesta tulee rikkonaista ja virkistämätöntä. Ihminen herää hengityskatkon jälkeen osittain tai kokonaan, usein tiedostamattaan. Tämän vuoksi uniapneaa sairastava on väsynyt ja unelias, ja saattaa nukahdella useita kertoja päivässä. Uupumuksesta seuraa myös päiväaikaisia psyykkisiä oireita kuten ärtyneisyyttä, masentuneisuutta ja haluttomuutta, muistamattomuutta ja oppimisen ja keskittymisen vaikeutta. Tavallisia unen aikaisia oireita ovat myös yöhikoilu, toistuva virtsaamistarve yöllä ja närästys. Tavallista on myös aamupäänsärky ja impotenssi tai seksuaalinen haluttomuus.

Facebooktwittergoogle_plusmail