Vinkkejä potilaille

Cpap-laitetta käytetään unenaikaisen ylähengitystieahtauman hoitoon. Cpap-laite puhaltaa huoneilmaa ylipaineella hengitysteihin, ja muodostaa näin ilmalastan, joka pitää ylähengitystiet avoimina. Tämän ansioista unen laatu paranee. Hengityskatkot ja niistä johtuvat unesta havahtumiset jäävät pois. Elimistön happitasapaino pysyy korkeana. Nukut hyvin ja voit paremmin, olet päivisin virkeä ja jaksat enemmän.

Tässä joukko kokemukseen perustuvia keinoja, joilla voit helpottaa sopeutumistasi cpap-laitteen käyttöön. Tottuminen vaatii lähes aina hiukan sitkeyttä ja opettelua, mutta kuten monessa monessa muussakin asiassa, lopussa kiitos seisoo!

Hengittäminen ylipainetta vastaan voi aluksi tuntua oudolta, jopa tukehduttavalta. Ajan myötä tämä tunne kuitenkin häviää. Cpap-laitteeseen tottuminen on yksilöllistä, toiset tottuvat nopeammin kuin toiset. Mikäli et aluksi pysty pitämään cpap-laitetta koko yötä, älä huolestu. Anna itsellesi aikaa tottua laitteeseen. Hoidon edetessä ja cpap-laitteeseen tottuessa käyttöaikaa yleensä pitenee luonnostaan koko unen mittaiseksi. Jotta kuitenkin hyötyisit cpap-hoidosta, tulisi laitetta käyttää vähintään neljä tuntia yössä.

Jos ylipaine tuntuu tukahduttavalta, käytä laitteen viiveaika-toimintoa. Viiveaikaa käytettäessä laiteen painetaso voimistuu hiljalleen asetettuun paineeseen, jolloin nukahtaminen on helpompaa.

Cpap-laitteen ilma voi aluksi tuntua kylmältä. Tähän auttaa lämminvesi kostutin. Edullisempi keino jota voi kokeilla, on pujottaa ilmaletku peiton alta, jollin ilma saattaa tuntua lämpimämmältä.

Maskin sopivuus on ensiarvoisen tärkeää. Maski ei saa painaa, vuotaa tai aiheuttaa iho-ongelmia. Maskin sopivuus selviää yleensä muutaman nukutun yön jälkeen. Jos maskisi on epäsopiva, ota yhteyttä hoitavaan yksikköön toisen maskimallin kokeilua varten. Voit myös tutustua erilaisiin maskimalleihin osoitteessa www.resmedtuotteet.fi.

Nenänhoidosta huolehtiminen on erittäin tärkeää. Erityisesti hoidon alkuvaiheessa cpap-laitteen käyttö saattaa aiheuttaa nenän tukkoisuutta, nenäverenvuotoa, limakalvojen kuivuutta tai vesinuhaa. Joskus oireet häviät itsestään, kun olet tottunut cpap-hoitoon. Nenäoireiden ennaltaehkäisyyn voit käyttää apteekista ilman reseptiä saatavia nenän kostutussuihkeita tai nenän huuhtelukannua. Jos nenäoireesi jatkuvat pitkään, saatat tarvita kokokasvomaskin tai cpap-laitteeseen liitettävän ilmankostuttimen.

Toisinaan nenäoireet johtuvat suu auki nukkumisesta. Tällöin ylipaine vuotaa suun kautta ulos. Virtaava ilma kuivattaa limakalvoja ja aiheuttaa nenään virtausvastusta, mikä puolestaan aiheuttaa nenän tukkoisuutta. Suun pitämistä kiinni voi opetella leukaremmin avulla, mutta paras ratkaisu ongelmaan on hyvin istuva kokokasvomaski.

Nenän limakalvojen kuivumista voi ehkäistä myös käyttämällä cpap-laitteeseen liitettävää ilmankostuttajaa.

Facebooktwittergoogle_plusmail