Yhteistyökumppanimme esittäytyy: Korvalääkärikeskus Aino

Korvalääkärikeskus Aino on Järvenpäässä vuodesta 2006 toiminut aikuisten ja lasten korva-, nenä- ja kurkkutautien hoitoon erikoistunut lääkärikeskus. Keskuksella on myös merkittävää erikoisasiantuntemusta uniapnean hoidosta, josta UniKlubille kertoi tarkemmin Ainon ylilääkäri, dosentti Miikka Peltomaa.

Taustalla monipuolista osaamista

Miikka Peltomaa on korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri sekä lääketieteen ja kirurgian tohtori (LKT). Hänellä on myös musiikkilääketieteen erityispätevyys, jonka taustalla on oma musiikkiharrastus ja sittemmin toiminta Suomen Musiikkilääketieteen Yhdistyksen ja Helsingin Musiikkitalon Muuusikkopoliklinikan johdossa. Viime aikoina Peltomaa on keskittynyt kasvavassa määrin uniapneaan, jonka diagnosoinnit ovat lisääntyneet Suomessa voimakkaasti.

– Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärinä uniapnea on luonnollisesti ollut minulle ammatillisesti tuttu erikoislääkäriopintojen alusta asti. Diagnosoitujen uniapneapotilaiden määrän kasvaessa sairaus on alkanut kiinnostaa minua yhä enemmän, ja tänään Aino on maan suurin yksityinen uniapnean tutkimus- ja hoitokeskus, Peltomaa toteaa.

Etädiagnostiikka osana palveluja

Korvalääkärikeskus Ainolla onkin erinomaiset valmiudet uniapnean diagnosointiin ja hoitoon, kiitos koulutetun henkilökunnan ja nykyaikaisen etädiagnostiikkajärjestelmän. Etädiagnostiikka eli telelääketieteellisten etäanalyysien tekeminen on nopeasti kasvava, terveydenhuoltoa laaja-alaisesti palveleva toimiala.

– Kun esimerkiksi jossain asiakkaanamme olevassa suomalaisessa terveyskeskuksessa tai yksityisellä lääkäriasemalla epäillään potilaan sairastavan uniapneaa, hän saa heti mukaansa yöpolygrafialaitteen, joka tutkii mahdollisen uniapneataudin. Seuraavana päivänä potilas palauttaa laitteen hoitajalle, joka lähettää tutkimuksen tuloksen meille Ainoon analysoitavaksi, Peltomaa sanoo.

– Muutaman megatavun kokoinen tiedosto siirtyy internet-sovelluksen kautta minulle tai jollekin neljästä muusta uniapnearekisteröintejä arvioivasta erikoislääkäristämme. Analysoituamme rekisteröinnin annamme siitä muutamassa päivässä seikkaperäisen lausunnon, jonka pohjalta terveyskeskus voi aloittaa tarvittavat jatkotoimenpiteet, kuten esimerkiksi potilaan lähettämisen sairaalaan uniapnean CPAP-hoitoa varten. Terveyskeskuksen kustannuksia ja potilaan aikaa merkittävästi säästävän etädiagnostiikan ansiosta esimerkiksi Inarin terveyskeskuksen ei tarvitse lähettää potilasta diagnosoitavaksi Lapin keskussairaalaan Rovaniemelle yli 300 km päähän, vaan analyysi ja lausunto saadaan erikoislääkäriltä nopeasti netin kautta.

Oma CPAP-kokemus selkeytti hoitokuvaa

Kun uniapnean hoidosta alkoi tulla yhä suurempi osa Korvalääkärikeskus Ainon toimintaa, Miikka Peltomaa halusi tietää täsmälleen, miltä potilaasta CPAP-laitteen kanssa tuntuu. – Vaikka en uniapneatautia itse sairastakaan, käytin CPAP-hoitolaitetta kahden kuukauden ajan saadakseni tarkan käsityksen laitteen ja maskin jokaöisestä käytöstä sekä hoitoon totuttautumisesta.

Vaikka Peltomaalla ei ollut kokeilulle varsinaista lääketieteellistä tarvetta, oli lopputulos yllättävä:

– Kun lopetin laitteen käytön, CPAP-hoidon hiljaisuuteen tottunut vaimoni huomautti minun silloin tällöin taas kuorsaavan. Nukuin itse laitteen kanssa aiempaa paremmin, ja kuorsauksen vähenemisestä hyötyi myös vaimoni. CPAP-hoitoon jääminen tuntui kuitenkin vähän liioitellulta, ja siksi päätinkin hankkia kuorsauskiskon, joka tarjoaa juuri tarvittavan avun kaltaiselleni kuorsaajalle. Kiskohan on erinomainen hoitokeino myös lievässä ja joskus keskivaikeassakin uniapneataudissa. Peltomaa sai lisäksi itse kokea, kuinka hiljainen ja helppokäyttöinen nykyaikainen hoitolaite on, sekä huomasi, miten tärkeää hoitoon sopeutumisen kannalta on hyvin istuva maski.

– Vasta CPAP-hoitoon itse totuttautuneena ymmärtää todella, kuinka keskeinen hoitovaihe on oikean maskin valinta. On tärkeää, että potilas saa rauhassa kokeilla eri maskityyppejä ja -malleja löytääkseen hänelle parhaiten sopivan vaihtoehdon, Miikka Peltomaa painottaa.

Vaihtoehto julkisille palveluille

Korvalääkärikeskus Aino ei ylilääkäri Miikka Peltomaan mukaan kilpaile julkisen terveydenhuollon kanssa, vaan täydentää sitä.

– Keuhkosairauksien poliklinikoilla on valtavan ammattitaitoista väkeä ja niissä tehdään verovaroilla hienoa työtä. Me emme pidä itseämme millään tapaa parempina, vaan haluamme ainoastaan tarjota vaihtoehdon niille ihmisille, jotka ovat valmiita maksamaan uniapneataudin hoidon itse sekä nauttimaan kiireettömästä palvelusta ja nopeasta hoitoonpääsystä, Peltomaa toteaa.

– Ensisijaisesti suosittelen potilailleni julkista terveydenhuoltoa ja lähetän valtaosan diagnosoimistani CPAP-hoitoa vaativista tapauksista kunnallisen hoidon piirin. Tarjoamme luonnollisesti hoidon aloitusmahdollisuutta myös korvalääkärikeskus Ainossa, ja osa potilaista päättääkin jäädä hoitoon meille. Ainoon tulee CPAP-hoidon aloitukseen myös muualla diagnosoituja uniapneapotilaita sekä julkisella puolella jo hoidon aloittaneita potilaita, jotka haluavat vielä rauhassa saada lisätietoa uniapneataudista ja sen hoidosta. Meillä käy jonkin verran asiakkaita myös ulkomailta.

Yleisen tietoisuuden lisääminen tärkeää

Lopuksi Miikka Peltomaa haluaa korostaa, että uniapnea on maassamme edelleen alidiagnosoitu tauti.

– Tietoisuutta tästä helposti piiloon jäävästä sairaudesta tulisi lisätä yhteiskunnan kaikilla tasoilla ja foorumeilla. Kyseessä on merkittävä kansantauti, joka aiheuttaa suuria inhimillisiä kärsimyksiä ja kansantaloudellisia kustannuksia. Itse yritän käyttää jokaisen tilaisuuden edistääkseni tietoisuutta uniapneataudista esimerkiksi tarjoamalla lehdille juttuideaksi potilaiden omia kertomuksia parantumisestaan, Peltomaa sanoo.

– Kun vaikeasta uniapneasta pitkään kärsinyt potilas saa lopulta toimivan hoidon, hän kokee usein kuin uudelleensyntyneensä. Sellainen on tietysti erityisesti potilaalle, mutta myös lääkärille uskomattoman palkitsevaa, ja uskoisin tällaisten tarinoiden kiinnostavan suurtakin yleisöä. Ne voisivat omalta osaltaan kasvattaa tietoisuutta uusimmasta kansantaudistamme, ylilääkäri Miikka Peltomaa päättää. Miikka_Peltomaa

Facebooktwittergoogle_plusmail

Sandman – 06.10.2014