Lääkäreillä ei ”hajuakaan uniongelmien syystä” – pilleriä vaan poskeen

Huonosta yöunesta on tullut kansantauti. Unettomuuden todellisten syiden selvittäminen on olematonta ja valtaosa unilääkkeistä on aivan turhia, sanoo kuopiolainen unitutkija Henri Tuomilehto.Univajetta tai nukahtamisvaikeuksia on joka viidennellä suomalaisella. Yksi heistä oli kuopiolainen Ismo Vornanen. Hän kärsi vuosia huonosta unesta ja armottomasta päiväväsymyksestä.

– Olin silloin opettajana ja usein piti kesken päivän etsiä joku nurkka ja vetää tirsat, että jaksoi, Vornanen muistelee.

Jatkuvasti uusia pillereitä

– Menin hakemaan apua työterveyslääkäreiltä tai yksityislääkäreiltä niin vastaus oli aina sama, että meillä on yksi uus pilleri tätä kannattaa kokeilla, Vornanen tuhahtaa.

Vornanen pääsi kuitenkin eroon vaivasta, kun hänelle tehtiin perusteellinen unitutkimus. Unitutkijan mielestä uniongelmien syiden selvittämiseen ei anneta lääkärikoulutuksessa eväitä ja lopputulos näkyy ihmisten arjessa.

– Suurin osa unilääkkeistä on määrätty turhaan tai ne on määrätty väärään tarkotukseen. Lääkärillä ei ole hajuakaan siitä potilaan oikeasta uniongelman syystä, kun hän lääkkeen määrää, Tuomilehto jyrisee.

Lue koko artikkeli »

Facebooktwittergoogle_plusmail

Tiina – 16.04.2014